Geavanceerde utillities die computertaken wat minder gebruikersintensief maken.

Grote thumbnails Vista taakbalk

Door fevenhuis op donderdag 6 augustus 2009 09:29 - Reacties (6)
Categorie: Utilities, Views: 8.735

Als u net als mij op hoge resolutie werkt dan is de voorbeeldthumbnail, zoals deze verschijnt als u de muis boven een open programma hangt, veel te klein.

Weer een zoveelste voorbeeldje waar ik tegenaangestoten ben in Windows Vista van functionaliteit welke gewoonweg ontbreekt. Het zou leuk zijn als dit wel zou kunnen in Windows 7, maar dat zal wel weer niet (effe wachten).
Microsoft houdt helaas nog weinig rekening met gebruikers van professionele (grafische) toepassingen en een ieder die iets geavanceerders wil dan middenmoot.

Gelukkig is er een handige freeware utility waarmee u zelf de grootte van de thumbnails kunt bepalen, namelijk "Ave Thumbnail Sizer" welke werkt voor zowel de 32 als de 64 Bits versies van Vista en met zowel SP1 als SP2. Het programma is geschreven door Andreas Verhoeven.

Waarschuwing:
Maar het programma'tje komt echter wel met een waarschuwing, het past namelijk de windows verkenner "explorer.exe" aan zodat deze om kan gaan met de grotere thumbnails.
I. USE ON OWN RISK
You use this application on your own risk; the application modifies internal
datastructures inside explorer.exe.
Because of this, the smallest mistake in this application will make explorer.exe go down.
Please do not send reports to Microsoft about this, since it's a 3rd party app that's causing problems.
Ik gebruik de utillity al langer dan een jaar zonder een enkel probleem of bug met verschillende Nvidia drivers op Windows Vista Ultimate x64 SP1 en SP2 met twee displays, zowel met de Aero met Glass effect alswel met het Glass effect uitgeschakeld. Het is echter wel vereist dat de Aero interface aan staat en omdat Vista Basic niet over Aero beschikt werkt het dus niet Vista Basic.
Het werkt met alle programma's en bij mij zelfs met de videos die ik afspeel op een andere display (alleen klopt de aspect ratio niet in de thumbnail).

Als ik enig idee had dat het programma'tje problemen zou kunnen veroorzaken dan zou ik het zeker niet aanraden. Inmiddels is mijn vertrouwen dus zodanig dat ik het voor iedereen (met redelijke computerervaring) aan durf te raden. Het wordt zelfs aangeraden door PCWorld

Het is mij echter (nog) niet bekend of de utillity ook werkt op Windows 7, maar hoogstwaarschijnlijk niet omdat de "explorer.exe" wordt aangepast. Gebruik het dus niet op Windows 7 !!!!

Antivirus Software:
Omdat de "explorer.exe" wordt aangepast door dit programma kan het dus zijn dat u een melding krijgt van uw antivirus software dat het bestand "eplorer.exe" is veranderd sinds uw laatste gebruik, deze melding is dus normaal want u heeft dit zelf aangepast door de utillity te gebruiken. Ik meen dat het niet nodig is om de antivirus software uit te schakelijken, maar dat kan dus verschillen per antivirus software, ik gebruik het programma zonder problemen met Symantec Antivirus x64 (altijdt de nieuwste versie).

Vereisten:
* Windows Vista 32 of 64 Bits (werkt niet met Vista Basic)
* Vista's taakbalk voorbeelden moet natuurlijk aan staan
* Aero interface (DWM) moet aanstaan (met of zonder Glass effect)
* Het programma'tje moet worden gestart met de zelfde privileges als "explorer.exe"

Installatie:
Pak het zip bestand uit naar een nieuwe map (bijv. Ave Thumbnail Sizer) en start het programma met "vistathumbnailsizer.exe" en stel de de gewenste grootte in van de thumbnails. Denk eraan dat u de voorbeelden niet te groot maakt, u hoeft enkel te zien wat er in het programma draait.

Snelkoppling maken:
Omdat de aanpassingen bij elke reboot weer ongedaan gemaakt worden moet er een snelkoppeling naar het programma in de map "opstarten" ("startup" in het Engels) gemaakt worden.

Open een venster in de de map "opstarten" (Start Menu>Programma's>Opstarten) en een venster in de map waar u het programma heeft uitgepakt. Druk de "Alt" toets en houdt deze ingedrukt terwijl u het bestand "vistathumbnailsizer.exe" naar de map "opstarten" versleept om zo een snelkoppeling te maken.

Omdat het programma automatisch te verbergen moet de gemaakte snelkoppeling ook worden aangepast. Druk met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies "Eigenschappen" op de "Snelkoppeling" tab (Shortcut) zet de volgende text "-hide" achter het doel.
Dit komt er dus zo uit te zien:
C:\installatiemap\AveThumbnailSizer\vistathumbnailsizer.exe -hide

Druk op OK, wanneer de computer nu opnieuw wordt opgestart behoudt u de grotere thumbnails.

Het zou leuk zijn als er een fatsoenlijke installer was die dit alles deed, het ontbreken hiervan is wel een minpuntje.

Links:
Download: AveThumbnailSizer.zip

Homepage: http://www.aveapps.com/

Programmeurs kunnen hier de source code downloaden.
Het programma (v2) is momenteel voor het laatst aangepast op 16 Juli 2007.

Voorbeeld:
Hier een screenshot van de grotere thumbnails op mijn bureaublad (1920x1440). Het gaat dus om de thumbnail (met de nog kleinere thumbnails) in het midden van het scherm (boven de muisaanwijzer). Het is dus een thumbnail van ACDSee welke geminimaliseerd op de achtergrond in mijn map met foto's staat.

Ave Thumbnail Sizer voorbeeld in actie

Ik heb even een Google Chrome browser, met een leuk plaatje voor op het bureaublad van een fractal erin geopend, gebruikt om mijn bureaublad af te dekken. Dat plaatje (en meer) kunt u ook zelf hier op Flickr bekijken.
Mijn bureaublad achtergrond is momenteel deze foto van ons Melkweg sterrenstelsel gemaakt door NASA's Spitzer ruimtetelescoop