Draadloze Logitech ellende

Door fevenhuis op dinsdag 28 september 2010 00:47 - Reacties (34)
Categorie: Algemeen, Views: 14.887

Dit was in eerste instantie bedoelt als een product review voor de Logitech S510 wireless desktop set, maar bij nader inzien bleek ik nogal wat erover te vertellen te hebben en leek het mij verstandig dat alle tweakers mijn ervaringen te zien kregen.

Ik heb nu een aantal Logitech draadloze desktop sets gehad en ook van een paar budget merken, bij alle Logitech sets ben ik tegen versnelde slijtage aangelopen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een echte tweaker ben, dus iemand die zeer veel tijd achter de computer doorbrengt en mijn ervaringen zullen wellicht niet opgaan voor mensen die af en toe wat internetten.

Hoe het allemaal begon
De budget merken leken op de eerste generaties wireless desktop sets veelal onvoldoende, de batterijen liepen te snel leeg en moesten over het algemeen handmatig aan en uitgezet worden, tevens was slechte wireless communicatie een probleem. Overigens gebruikte ik de bedraadde muizen van Logitech al vele jaren, zij waren ooit gewoon oppermachtig op dat gebied.Het probleem met toetsen
Logitech had de technische kant toch beter op orde en dus ging ik over op Logitech. De eerste desktop sets gingen nog redelijk lang mee, maar toch waren zij binnen twee jaar versleten, wat betreft het uiterlijk dan. Een groot aantal toetsen waren binnen die tijd een aantal letters kwijt en ook de muis zag er gewoon niet meer uit. Twee jaar was nog niet echt dramatisch, maar ook niet leuk

De tweede keer dat het mij overkwam kocht ik een goedkoop bedraad Logitech toetsenbord met dezelfde toetsenindeling waar ik de toetsen van had overgezet, echter voor de muis had ik geen goedkope oplossing, die heb ik met wat selectief schuren een iets beter uiterlijk kunnen geven. Echter al vrij snel vertoonden de toetsen alweer slijtage. Ik heb het hele proces met het vervangen van de toetsen nog eens herhaald met een nieuwe set, het ging om beide keren om een Logitech Cordless Rechargeable Desktop set.

Logitech Cordless Rechargeable Desktop met muisknop schuur fix Goedkoop toetsenbord Logitech Internet 350 Keyboard Nog meer versleten Logitech toetsen
Ook nieuwe vervangen toetsen sleten er zo weer af

Toen nam ik maar een iets beter model desktop set de S510, in eerste instantie was ik zeer tevreden met de ergonomie van dit model, het gaat hier om een zeer plat toetsenbord. Maar helaas waren de eerste toetsen waren er na twee maanden al af en naa 18-24 maanden zijn er 3 toetsen vrijwel volledig al, 6 tonen sporen van slijtage en de muis ziet er niet meer uit.

Logitech Cordless Desktop S510, draadloze desktop set Zijkant, slijtage muis van Logitech S510 desktop set


Op scheve poten
Na de eerste toetsen viel ook binnen een jaar het eerste rubberen voetje eraf. Helaas met verschillende soorten lijm niet geluk op het erop te houden, o.a. Bisonkit. Nou schijnt er wel een bepaalde Bisonkit te zijn die PVC en rubber aan mekaar kan lijmen, echter die is niet zo makkelijk te vinden en ook weet ik niet of dat wel werkt. Dubbelzijdig tape wekte ook niet erg lang.

En na een tijdje stug door getypt te hebben op een wankel toetsenbord viel het tweede rubberen voetje eraf. Toen heb ik echter wel een oplossing hiervoor gevonden, namelijk ik had wat kleine stukjes over van een set Bequiet dempingsmatten die na de plaklaag een harde rubberachtige onderlaag hebben gevolgt door een zachtere bovenlaag. De zachtere laag heb ik toen wat bijgeknipt om ze wat lager te maken en zo vier nieuwe voetjes gemaakt die voorlopig nog goed blijven plakken.Problemen met ondersteuning
Een ander probleem bleek te zijn dat Logitech geen ondersteuning verleent voor het gebruik van de toetsenborden op server OS'en, de bijgeleverde software werkt er niet mee. Dat wil zeggen dat hardware niet op optimale snelheden werkt maar op standaard settings die door het OS bepaalt worden en tevens werken zaken als mediatoetsen dus niet en werkt de muis niet op de beste maar een alleen op standaard DPI snelheid.

Weer een ander probleem bleek te zijn dat Logitech ook geen KVM's ondersteunt een aangezien ik een KVM gebruik had ik alle bovengenoemde problemen van de server OS'en op al mijn Windows computers. Het kan zijn dat het op bepaalde computers met het zelfde OS wel werkt, maar omdat het niet door Logitech wordt ondersteund kan het zomaar gebeuren dat het ophoudt met werken na een update van de driver software.

Terug naar 'technisch af'
Nog een probleem heb ik later sinds ik GP oplaadbare batterijen in de muis gebruik, de batterijen lijken in de muis niet gelijkmatig leeg te lopen en dat betekent dat dat ze bij gelijktijdig opladen beschadigt raken. Ik heb inmiddels al 6 batterijen versleten en heb het probleem nu na lange tijd uiteindelijk terug kunnen leiden naar de Logitech muis.

Ik heb een jaar of twee geleden ook het goedkoopste model wireless set van Logitech (een witte), bij een kennis neergezet, die klaagde onmiddellijk over dat de batterijen van de muis in enkele maanden alweer leeg waren. Die kennis gebruikt zijn computer zeer weinig, voornamelijk om af en toe wat facturen te typen en te printen. Dit probleem va de de snelle leegloop van batterijen deed mij weer denken aan de eerste generaties draadloze toetsenborden.


Stickers (?) op de Logitech, andere produktie methode op de Compaq

Draadloos vertypen
Het laatste probleem wat ik nog wilde vermelden is de zaak van de verdwijnende getypte letters, om de zoveel tijd komen duidelijke aangeslagen toetsen komen nooiit aan. Ik heb natuurlijk alles al geprobeerd de zender staat maar zo'n 50 cm ver zonder obstructies en dichterbij zetten en ander kanalen kiezen maakt allemaal niet uit.

Ik gebruik wel encryptie op de draadloze communicatie en ik vermoed dat het probleem zonder encryptie minder groot zal zijn, echter ik heb geen zin om dit uit te schakelen. Ook dit probleem lijkt de laatste jaren steeds groter te zijn geworden, iets wat natuurlijk ook gewoon aan de grotere hoeveelheid draadloze verkeer kan liggen, maar toch, het probleem bestaat. Ook kan het zo zijn dat het een probleem is hoe snel er toetsaanslagen achter elkaar gemaakt kunnen worden.

De conspiracy
Het lijkt mij uitermate onrealistisch om aan te nemen dat het Logitech ontgaan is dat van alle duizenden toetsenborden die zij verkopen de toetsen er binnen een paar jaar vanaf slijten, een probleem wat dus vroeger (denk daarbij aan pre-2003) nooit bestaan heeft.

Ik ben van mening de Logitech haar producten opzettelijk slijtage gevoelig maakt om zo de winsten te spekken. Vroeger gingen toetsenborden zo lang mee als je wilde, echter sinds de computerindustrie (en de gehele elektronica industrie) heeft ontdekt dat je apparatuur kunt verkreupelen om zo "productlijnen" te verzinnen, lijken progressie en regressie hand in hand te gaan.


Compaq vertoond geen enkel probleem, verkleuring op de toetsen van de Dell

Het einde van een koper
Ik ben het nu spuugzat om tegen half versleten toetsenborden en muizen aan te kijken en dit is mijn laatste desktop set van Logitech, in hoeverre de andere merken dezelfde problemen vertonen weet ik niet, maar ik ben bereid alles behalve Logitech te proberen.

Ik begrijp dat er genoeg mensen die niet zoveel typen en muizen en/of die het gewend zijn dat dit soort apparatuur zo weer versleten is, ik heb echter andere tijden meegemaakt en ik vindt het schandalig dat de duurzaamheid van deze producten zo dramatisch gedaald is.

Weer een computer dinosaurus is gevallen,

Dag Logitech...


Links:
Dit fotoalbum op Tweakers (800x600) - gallery: fevenhuis
Dit fotoalbum op Flickr (Fullres + Logo) - http://www.flickr.com/pho...t/sets/72157625055737132/

Update 28-10-2010: Op scheve poten, batterij probleem desktop set van kennis, toetsaanslagen opmerking onder 'Draadloos vertypen'.
Update 29-10-2010: Problemen met ondersteuning opmerkingen, Correcties en toevoegingen 'Het probleem met toetsen', Foto's.

Volgende: Eenvoudige Lange Wachtwoorden 12-'10 Eenvoudige Lange Wachtwoorden
Volgende: Eenvoudige sterke wachtwoorden 10-'09 Eenvoudige sterke wachtwoorden

Reacties


Door Tweakers user Pausie, dinsdag 28 september 2010 00:53

Ik had eerst ook een G15 maar die hield er mee op, en ook na 1 jaar dat de toetsen vaag werden.

Ben nu volledig Razer, kunnen we ook uren lange discussies hebben maar bij mij bevalt het goed.

Door Tweakers user citruspers, dinsdag 28 september 2010 00:54

Ben sowieso geen fan van Logitech, hun support voor nieuwe besturingssystemen bestaat uit "rot voor je. Koop maar een nieuwer device".

Dat gezegd te hebben gebruik ik nou al 8 jaar een Medion draadloos toetsenbord (Aldi), en die bevalt me nog steeds fantastisch, hoe bizar het misschien ook lijkt. Niet kapot te krijgen. En dat voor een toetsenbord dat gratis bij een goedkope PC zat.

Door Tweakers user Booster, dinsdag 28 september 2010 01:14

Wat zei Logitech toen je ze belde om een nieuwe toetsenbord te vragen, toen de oude was versleten?

Door Tweakers user fevenhuis, dinsdag 28 september 2010 01:26

Omdat ik problemen probeerde op te lossen door de toetsen te vervangen viel het vaak net buiten de garantie. Ook kon ik niet altijd de juiste bonnen meer vinden want ik verbruik nogal meer onderdelen dan de gemiddelde computergebruiker en bestel vaak waar ik op dat moment de beste deal kon krijgen.

Het zat in eerste instantie dus ook op het randje van de garantie en met het risico voor de kosten voor vervanging op te draaien en ook omdat het opsturen ook nogal wat kost richting een nieuwe set zag ik af van de garantie. Ik kocht gewoon dus iedere keer weer een nieuwe set, in de blinde hoop op verbetering van de producten.

Maar ik hoef nu verder ook geen nieuwe meer van ze terug om na twee maanden weer hetzelfde te hebben, ik vindt het wel best zo.

Door Tweakers user Rupie, dinsdag 28 september 2010 07:39

Weer een ander probleem bleek te zijn dat Logitech ook geen KVM's ondersteunt een aangezien ik een KVM gebruik had ik alle bovengenoemde problemen van de server OS'en op al mijn computers.
De G15 die ik had (een v2) deed het gewoon met een KVM hoor... Zelf het schermpje toonde de juiste informatie. Al was die niet draadloos natuurlijk.
Het laatste probleem wat ik nog wilde vermelden is de zaak van de verdwijnende getypte letters, om de zoveel tijd komen duidelijke aangeslagen toetsen komen nooiit aan. Ik heb natuurlijk alles al geprobeerd de zender staat maar zo'n 50 cm ver zonder obstructies en dichterbij zetten en ander kanalen kiezen maakt allemaal niet uit.
Dat heb ik met vrijwel alle draadloze toetsenborden die ik ooit gebruikt heb. HP, Trust, Microsoft, Logitech, allemaal hadden daar last van, vandaar dat ik gewoon met een kabeltje werk tegenwoordig ;) Misschien ook wat voor jou? Zou makkelijk moeten kunnen over die 50cm zonder obstructies.
Ik ben van mening de Logitech haar producten opzettelijk slijtage gevoelig maakt om zo de winsten te spekken.
Dan heb je zeker niet echt ervaring met de heldesk van Logitech? Over het algemeen doen ze niet moeilijk over het vervangen van defecte hardware.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 september 2010 07:39]


Door Tweakers user Fiander, dinsdag 28 september 2010 07:44

Same here, na jaren problemen met Logitech, nu volledig over op de microsoft wireless desktop. Deze draait nu al 4 jaar zonder problemen.

tevens hadden de Logitech muizen vaak last van een bug... je klikt, en de muis maakte er spontaan een dubbelklik van.

Door Tweakers user Aganim, dinsdag 28 september 2010 08:02

Pausie schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 00:53:
Ik had eerst ook een G15 maar die hield er mee op, en ook na 1 jaar dat de toetsen vaag werden.
Van een van de eerste batches was het bekend dat de toetsen inderdaad snel vaag werden, maar destijds kon je die laten vervangen door Logitech. In ieder geval draait mijn blauwe G15 inmiddels alweer een aantal jaar zonder slijtage, terwijl hij toch erg veel wordt gebruikt.

De muizen zijn een ander verhaal, 3 MX1000's in huis, mijn exemplaar gaat al een paar jaar probleemloos mee en begint nu pas wat sporen van slijtage te vertonen.
Een ander draait nog geheel probleemloos, terwijl mijn broertjes exemplaar al vrij snel spontaan zijn verf verloor en begon te dubbelklikken ipv enkel.

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 28 september 2010 08:03

Grappig om ook al de reacties te lezen, ik heb namelijk zelf totaal geen problemen met Logitech. Ik heb een jaar of vijf geleden ooit eens een super goedkope set gekocht van het merk met draadloze muis en toetsenbord. Twee jaar later (nu dus alweer drie jaar geleden) heb ik het Illuminated toetsenbord van Logitech gekocht en die gebruik ik in combinatie met de oude draadloze muis.
Tot op heden nog nul problemen mee gehad, en ik zit toch ook echt dagelijks achter mijn pc te programmeren, dus ik mag wel zeggen dat ik de spullen regelmatig gebruik.

Heel vreemd om zelf zo'n positieve ervaring te hebben met het merk en dat anderen dit totaal niet hebben. Voor mij echt niets anders dan Logitech, heb voorheen teveel andere troep merken geprobeerd (zoals Trust en MS) maar nu blijf ik toch lekker bij Logitech.

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 28 september 2010 08:18

Ik heb zelf een tweetal Logitech draadloze muizen gehad (een mx700 en nu alweer 2.5 jaar zo'n laserversie ervan, mx1000 ofzow) en ik heb er gelukkig nooit problemen mee gehad... Deze hebben dan wel hun eigen accu's en er gaan dus geen standaard batterijen in...
Wat keyboards betreft : Microsoft... Yup ik heb nu al 4 jaar zo'n natural (of ergonomical) keyboard en wat een ding zeg ! Superstevig, hij wordt goed gebruikt (zelfs misbruikt :P) en blijft het doen, de voorganger was ook een simpelere Microsoft en die heeft het ook echt een 6-7 jaar volgehouden, sterker nog hij ligt nog steeds in de doos als mogelijke backup want ik heb hem niet vervangen omdat ie het niet meer deed ofzow :D

Door Tweakers user natasdiamon, dinsdag 28 september 2010 08:19

Ik heb een Logitech classic keyboard 200, die heb ik minimaal 2 jaar, en ik zit toch meer dan 5 uur per dag achter mijn pc. :)

Ik moest pas een nieuw toetsenbord voor iemand bestellen, en ik heb toen dezelfde besteld, er was absoluut geen verschil tussen het nieuwe, en het 2 jaar oude toetsenbord. :*)

Ook heb ik op een andere pc een draadloos keyboard van Logitech, die heeft ook het probleem van vervagende toetsjes.

Door Tweakers user Miggle, dinsdag 28 september 2010 08:50

Is het ook een optie om meer met virtual machines te werken of remote desktop applicaties in plaats van een KVM?

Daarnaast: Als je een goede oplader helpt zal deze de batterijen eerst leegtrekken en daarna pas volladen. Dit is volgens mij echt niet toe te kennen aan de muis. Heb je ook een andere oplader om te testen?

Door Tweakers user Hooglander1, dinsdag 28 september 2010 08:55

Logitech heeft een van de beste garantiepolicy's die ik ken. Dus ik zou ze eens bellen of mailen en kijken hoe zij erop reageren. Ik vermoed dat ze alle versleten meuk kosteloos vervangen.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 28 september 2010 08:59

best een logisch verhaal eigenlijk, behalve dan dat slijten, dat verbaast me echt,

over draadloze meuk, voor mijn laptop hebben ik een mx400 muisje, maar voor de rest wil ik gewoon een staartje,

als je je bureau goed indeelt heb je namelijk helemaal geen last van kabeltjes, en voor servers?? - mijn server heeft ergens nog een auto ps2 toetsenbordje, en dat komt alleen maar omdat de bios alleen 'halt on all but keyboard' ondersteunt (andere opties negeert ie gewoonweg).

over de slijtvastheid van toetsen, ik heb nu een MS Lasermouse G2 (als ik het me goed herinner -) een een Logitec basis (flat) ramplankje, en die gaan inmiddels al weer bijna 2 jaar mee, en ik durf wel te zweren dat mijn handen een grotere aantasting veroorzaken dan die van menig tweaker (ik heb namelijk nog al last van zweethanden (hoevaak ik ze per dag ook was)).

TIP:
wat ik wel naast m'n pc heb staan, is een fles allesreiniger voor glas (beeldscherm) en plastic (toetsenbord muis en het werkblad eronder). - en die gebruik ik dan ook dagelijks (na het afsluiten van mijn pc even alles afdoen). daardoor gaat mijn toetsenbord nu al bijna 2x zolang mee als voorheen... )

Door Tweakers user beefstick, dinsdag 28 september 2010 09:16

Ik heb zelf helemaal geen probleem met mijn logitech toetsenbord en muis.
Heb een Ultra X flat van een jaar of 6 oud nu en daar is nog helemaal niets op te zien zelfs niet op de spatiebalk. En toch heb ik daar al heel wat mee gewerkt. Ook de muis is nog helemaal gaaf, voetjes zijn nog nagenoeg onbeschadigd, alleen het logitech merkje op de bovenkant is een beetje aan het slijten, maar als die er af is wordt de muis alleen maar mooier :+.
Heb overigens bewust voor deze hardware gekozen lang geleden. Wilde laptop toetsen op een full size toetsenbord en de muis moest gewoon normaal zijn.
Tegenwoordig zie ik wel vaak andere toetsenborden die heel snel afslijten. Bij muizen is dat nogal gebruikersspecifiek (wel of geen gebruik van muismat etc)

Ik snap trouwens de hype van het draadloos toetsenbord echt niet. Bij mij ligt dat ding op een 40 cm van het beeldscherm en die ene kabel zie ik toch niet door de hoeveelheid zooi op mn bureau. De kabel van mn muis gaat direct over de rand van mn bureau en valt dus ook niet echt op. Als ik geen draad aan mn desktopset zou hebben dan zou ik die muis echt overal mee naar toe slepen en hem dus constant kwijt zijn.

Was laatst nog wezen kijken of ik nog een nieuwe Ultra X flat kon krijgen, maar die worden blijkbaar niet meer verkocht. Alleen maar compattible met Win2000 en XP ofzo (net of dat boeit, een toetsenbord is een toetsenbord, als hij werkt met DOS 6.0 werkt hij ook met windows 7, en mocht dat niet zo zijn dan boeit het me nog steeds niet, hij werkt prima met linux de laatste 5 jaar)

Door Tweakers user Masterlans, dinsdag 28 september 2010 09:20

Volgens mij zit er wel verschil binnen series. Ik heb inmiddels een jaar of 5-6 geleden een MX1000 lasermuis gekocht (was toen net uit), die is uiterlijk nog steeds heel aardig, accu doet het nog steeds 2 weken met normaal gebruik (of 1 lan-weekend :)).
Toen een jaar geleden de muis van een vriend van me kapot ging zagen we een MX1000 liggen, ik gezegd dat met die van mij al jaren heel tevreden ben. Hij hem gekocht (is tegenwoordig wel paar tientjes goedkoper). Die van hem is echter na een half jaar hier en daar de laag rubber waar je je duim plaatst aan het verliezen. Als ik de muizen naast elkaar leg zit er ook een licht verschil in het materiaal dat er op zit.

Of dat nou bezuiniging is geweest, of voldoen aan milieu-eisen of wat dan ook, ik weet het niet. De betrouwbaarheid is er dus binnen 1 product op achteruit gegaan in een aantal jaren.

Toch heb ik zelf overwegend goede ervaringen ermee. (Op de MX 5000 set na, die was vreselijk, verbinding viel de hele tijd weg, echt heel iritant)

Door Tweakers user TJVB, dinsdag 28 september 2010 09:28

Ik krijg het idee dat je het probleem van draadloos op logitech probeert te schuiven.
Veel apparaten gebruiken dezelfde frequenties, en als dan een ander apparaat stoort wordt dat vervelend. Zo had ik zelf een geweldige draadloze muis, maar toen onze telefoons vervangen werden reageerde die niet meer goed.
En de muis had ook niet bepaald een grote afstand tot aan de ontvanger terwijl de telefoon verderop stond.
Zo is dat met veel apparaten en alle merken het geval.

Over de ondersteuning, officieel wordt het misschien niet ondersteund maar ik heb laatst nog een oude muis aangesloten en die werkt ook nog steeds.

Probleem met batterijen is hierboven ook al gemeld, probeer eens een andere lader.

Als bij mij iets vervangen wordt is het vanwege:
* ik gewoon een nieuwe wil en mijn oude doorverkoop/weggeef
* ik zelf nogal dom gedaan hebt (de trap af laten stuiteren bij terugkomst van een lan event, grote beker drinken laten vallen etc)
* En die muis vanwege nieuwe telefoons (was daarvoor een lange tijd op vakantie waardoor ruilen niet meer mogelijk was en nieuwe muis was goedkoper dan nieuwe telefoons)

Door Tweakers user Felyrion, dinsdag 28 september 2010 09:57

hmm, ik moet eerlijk zeggen dat ik me compleet niet herken in je verhaal. Ik heb zelf een G15 gehad van de eerste generatie, en inderdaad, die begon na iets meer dan een jaar slijtplekjes op de toetsen te vertonen. Met logitech gebeld, en ze hebben me gratis een nieuwe generatie g15 toegestuurd welke nog steeds slijtvrij is. Daarnaast een mx518 muis van iets meer dan 5 jaar die nu net wat gebruikssporen laat zien op de linker knop. Doet het verder nog prima! En ook ik zit veel achter de pc.

Draadloos... tsja, daar was ik inderdaad ook niet zo blij mee over het algemeen. Dat doe ik dan ook maar gewoon niet als het niet echt nodig is. Alhoewel ik op mijn werk een vx nano muisje gebruik welke na een jaar nog piekfijn in orde is.

Door Tweakers user fevenhuis, dinsdag 28 september 2010 10:01

De lader die ik gebruik vertoond geen problemen met andere batterijen maar wel met batterijen uit de muis. Zoals ik al aangaf vermoed ik dat de batterijen niet gelijk hun spanning verliezen, iets wat misschien in eerste instantie geen probleem is, maar wel zeer onhandig omdat de batterijen één voor één moeten worden opgeladen.

De problemen die ik aangeef gaan niet zozeer over het draadloos gedeelte maar eerder over een patroon van achteruitgang in de kwaliteit van de Logitech desktop sets (en wellicht alle producten).

Iets wat de meeste mensen lijken te beamen als ik zo naar de reacties kijk, de oudere producten blijken veel minder gebreken te vertonen.

Door Tweakers user Dj-sannieboy, dinsdag 28 september 2010 10:22

Gebruik al enige tijd Logitech producten en ben er erg tevreden over. Momenteel heb ik een MX5500 desktopset, totaal geen last van slijtage o.i.d. Batterij van de muis gaat overigens ook erg lang mee, heb deze nog geen 10x opgeladen volgens mij. Problemen die ik had met WMP 11 en het LCD scherm heb ik gemeld bij de support, deze vertelden mij dat dit opgelost zou worden in de volgende release van de setpoint software. Enkele weken later was er een nieuwe versie en was het probleem inderdaad opgelost. :)

Door Tweakers user Sorbo, dinsdag 28 september 2010 11:27

Vreemd verhaal hoor, komt helemaal niet overeen met mijn ervaringen. Ik heb een Logitech K300 toetsenbord (half jaar nu, geen enkel probleem), die een oud logitech media bordje heeft opgevolgd die 5-6 jaar zonder enkel probleem heeft gewerkt.

De enige reden dat ik m vervangen heb was dat ie er wat gelig uitzat, en dat er een complete maaltijd aan kruimels en troep in zat.

Mn muis (G9) draait nu ook een jaar zonder problemen, zelfs de coating op de grips ziet er nog onaangetast uit. Ook de G9 heb ik aangeschaft omdat ik mijn oude logitech muis wou vervangen, niet omdat het nodig was.

Door Tweakers user za3redrum, dinsdag 28 september 2010 12:21

Probleem bij Logitech vind ik eerder de drivers dan de hardware. Als het om geluid gaat ben ik altijd eerder geneigd om voor Creative te gaan. Degelijk, werkt altijd, nooit problemen, mooier design meestal. Maar qua muizen en sturen kun je er gewoon niet onderuit om voor Logitech te gaan.

Door Tweakers user Rowdy.nl, dinsdag 28 september 2010 12:30

Neem contact op met Logitech. Bonnen boeien niet; ik heb een desktopset vervangen gekregen die stuk was zonder bon (ooit overgenomen van een MedeTweaker). Ze vragen dan een fotoke van je apparaat te maken met daarnaast het nummer wat ze aan je mail toekennen. Dag later staat UPS aan je deur met een nieuw setje.

En de meeste tobo's van hun hebben standaard 3 jaar garantie, dus alleen al door de goede service zou ik voor Logitech gaan.

Ik kan me ook niet vinden in de slijtage zaken, ik gebruik m'n set's ook enorm veel, en doe nu al 4 jaar met het setje op m'n werk...?

Door Tweakers user In Search of Sunrise, dinsdag 28 september 2010 13:11

Ik kan me totaal niet vinden in je post. Daarnaast stoor ik me een beetje aan dit regeltje:
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een echte tweaker ben, dus iemand die zeer veel tijd achter de computer doorbrengt en mijn ervaringen zullen wellicht niet opgaan voor mensen die af en toe wat internetten.
Ten eerste; een tweaker is niet gelijk aan iemand die veel achter de computer zit. Dan ken je de definitie van tweaker niet. Ten tweede: je doet net alsof je ervaringen voor iedereen geldt die vaak zijn computer gebruikt. Dat is natuurlijk niet zo. Ieder heeft weer andere ervaringen met een product. Indirect geef je er ook mee aan dat het product waar je die ervaringen mee hebt dus enkel voor mensen zijn die af en toe de computer gebruiken.

Mijn ervaringen met Logitech zijn heel anders, vrij positief eigenlijk. Nog nooit versleten toetsen op een toetsenbord van hun gehad. Wel wat slijtage op de muis na wat jaren gebruik, maar dat is vrij normaal. En guess what: ik gebruik de computer elke dag en dan niet 1 uurtje of zo. Soms uren achter elkaar. Ik game veel, surf veel, kijk soms wat filmpjes, chat en nog wat andere dingen. Kortom, ik gebruik het voor meerdere toepassingen.
Momenteel gebruik ik een G15 toetsenbord, de eerste generatie (met de oranje leds en inklapbare lcd scherm) en daarnaast een MX518. Beide heb ik nu zo'n 3,5 jaar. De toetsenbord vertoont nog geen spoor van slijtage. De muis wel een beetje, maar niet op vitale plaatsen. Verder heb ik nog Wheel optical, een USB muis voor de laptop. Dat ding heb ik 4 jaar en werkt ook nog steeds.
Daarvoor een LX7 gehad en een Cordless Desktop comfort en qua muizen een Wheelman optical, MX7 en een MX1000. Ik wil nu niet zeggen dat er helemaal geen problemen kunnen optreden. Beide voorgaande toetsenborden zijn allebei kapot gegaan, waarbij de LX7 het snelst kapot ging. Het was op zich wel een goede toetsenbord met een paar handige toetsen, maar erg breekbaar. De MX7 was een miskoop voor mezelf, die was te klein voor mijn handen. De MX1000 was dan wat groter. Het had echter een nadeel; de laser brandde in mijn bureau en daarna ook in een muismat. Niet echt een succes eigenlijk. Ik heb zelf meer een idee dat Logitech weer betere producten maakt. Ze hebben even een zwakke reeks gehad. De G15 bijvoorbeeld is robuust, kan tegen een stootje en werkt prettig. Qua ondersteuning is er ook niets mis.
Dan nog over logitech icm een ServerOS waar je het over hebt: ik snap sowieso niet dat je een media toetsenbord, die meer gericht is op de normale consumentenmarkt, aan een server probeert te hangen. Wat moet je met een media toetsenbord aan een server. Dat is meer een fout van jouw kant dan van Logitech. Een toetsenbord met mediatoetsen is ervoor ontworpen om de normale consumenten van gemakken te voorzien, zodat deze met 1 druk op de knop zijn muziekspeler kan openen, mails kan lezen, internetten, gamen, dat soort dingen. Aan een server hang je gewoon een simpele toetsenbord aan zonder tierelantijntjes. Indien het meer een soort htpc is dan zou ik er dan ook geen server OS erop zetten, maar meer een media editie of dat je een normaal OS erop zet in combinatie met iets als XBMC.Wat de KVM betreft; dit al eens gelezen? http://nl.wikipedia.org/wiki/KVM-switch en dan met name het kopje alternatief.
en dan dit:
Nog een probleem heb ik later sinds ik GP oplaadbare batterijen in de muis gebruik, de batterijen lijken in de muis niet gelijkmatig leeg te lopen en dat betekent dat dat ze bij gelijktijdig opladen beschadigt raken
Beetje dom. Je weet dat ze niet tegelijk leeg zijn en toch probeer je om een nog halfvolle batterij op te laden. En dan maar klagen dat ze beschadigt raken. Vind je het gek dat dit gebeurd als je probeert de boel te forceren. Eigen schuld, moet je maar niet zo koppig zijn. Trouwens, over het algemeen worden oplaadbare batterijen verkocht in sets van 4 plus de oplader. Als eentje leeg kun je gewoon nummer 3 eruit halen en wanneer nummer 2 leeg is, die eruit en nummer 4 en dan zo rouleren.

Ik heb zo het vermoeden dat je de zaken verkeerd gebruikt. Bij gewoon normaal gebruik (en dan bedoel ik niet de uren, maar meer hoe je met het product omspringt) heb je geen last. Ook onderhoud is belangrijk. Zo maak ik mijn G15 van tijd tot tijd schoon, zelfde geldt voor de muis. Soms kan het voorkomen dat Logitech er een zwak product tussen heeft zitten, daar heeft elke fabrikant wel last van. Maar niet alles van Logitech is slecht.
En de service van Logitech is vrij goed.

Door Tweakers user muppet99, dinsdag 28 september 2010 13:39

Ik herken de problemen. Ik heb een MX3200 Desktop. Toetsenbord ziet er nog wel goed uit, maar de muis heeft zijn beste tijd wel gehad. De 'bekleding' aan de zijkanten laat los en de knoppen zijn niet zo soepel meer als in het begin. Nu 1,5 jaar oud.

Maar de aanslag van logitech vind ik wel heel erg prettig. Niet te licht en niet te zwaar, maar die is mijn mening ;)

Door Tweakers user Lye, dinsdag 28 september 2010 14:54

Ik heb al een jaar of 3 een S510 desktopset echter heb ik de problemen die jij beschrijft niet. Mijn toetsenbord heeft alle toetsen nog, en ik heb geen problemen met bereik.. Toch gebruik ik mijn desktop overmatig en zou het toch zo moeten zijn dat ik ook slijtage problemen zou hebben..

Ik zal me dus moeten aansluiten bij In Search of Sunrise, ook ik heb het vermoeden dat het zal liggen aan het gebruik van je tobo/muis (Hoe krijg je het uberhaupt voor elkaar dat je je muis moet schuren :S).

Door Tweakers user vcore791, dinsdag 28 september 2010 15:08

Kan ook niet zeggen dat ik je problemen herken, terwijl ik toch met recht kan zeggen dat mijn spullen Gebruikt worden (check de hoofdletter).

Zelfs mijn onderhand bejaarde Dinovo doet het nog uitstekend, die heeft toch een paar jaar dienst gedaan als dagelijkse ramplank en doet ook al weer ff dienst als HTPC keyboard.

Ook het numerieke gedeelte en de muis zijn nog in perfecte staat, toegegeven daar is minder gebruik van gemaakt. Verder zwerven er nog een mx1000, 2 510's en 2 G9's rond, de beide G9's laten wel wat slijtage zien op de cover (gamen geeft toch zweethandjes ;) ) maar functioneren nog steeds als een zonnetje, zelfs de fossiele dual opticals die vooral voor reparatie doeleinden gebruikt worden zijn nog prima.

Al met al.. muistechnisch gezien doen ze 't in ieder geval heel erg goed, slijtage.. ja absoluut, maar zeker niet meer dan andere merken, mijn oude razer diamond ziet er iig niet minder slecht uit (werkt trouwens ook nog prima).

Toetsenborden blijft toch lastig, het helpt in ieder geval om (zoals ook al eerder aangegeven) de boel af en toe schoon te maken, zeker als je moet opmerken dat je vochtverlies bovenmatig agressief omgaat met je toetsen ;). Zelf heb ik het geluk dat ook goedkope plankjes bij mij jaren hun letters behouden, terwijl een vriend van me 2 maanden later de helft van de letters al kwijt is. (en ja.. ik gebruik het ding ook 5+ uur per dag)

Je kunt natuurlijk ook het hele concept letters op je toetsen opgeven en een DAS keyboard ultimate aanschaffen, nooit meer gezever met letters die verdwijnen en er zit een draadje aan, misschien is dat een uitkomst voor je.

Door Tweakers user Picaroon, dinsdag 28 september 2010 16:55

Problemen met ondersteuning


Ik kan me vergissen, maar waarom zou je ondersteuning willen hebben onder server OS'en? Een server waar je fysiek op zit te werken 8)7

Door Tweakers user fevenhuis, dinsdag 28 september 2010 19:41

@picaroon De reden dat ik mijn toetsenbord op mijn server wil gebruiken is omdat ik mijn server wil bedienen, ik heb zelf niet de ruimte om voor al mijn machines ook nog aparte toetsenborden en monitoren neer te zetten.

@vcore791 Dat Dinovo set kost ook maar liefst €175, persoonlijk vindt ik dat een veel te hoog bedrag voor een desktopset en het zou wel heel wel treurig zijn als ook hun hi-end apparatuur dezelfde gebreken vertoonde als de low-end en het midden segment.

@lye zoals ik al aangeef heb ik dezelfde problemen met 4 verschillende Logitech desktop sets gehad, waarbij de laatste set (de S510) dus al na 1 maand een half versleten toets had en na 2 maanden een aantal.

@In Search of Sunris Ik gebruikte de term tweaker als bredere term dan u begrepen had, namelijk voor de mensen die tweakers.net bezoeken, ik begrijp de term tweaker best hoor, net zoals de term muggenziften. En de eerste reactie is van iemand die ook een G15 heeft gehad.

En u zegt "Mijn ervaringen met Logitech zijn heel anders, vrij positief eigenlijk." om dit op te volgen door "Beide voorgaande toetsenborden zijn allebei kapot gegaan, waarbij de LX7 het snelst kapot ging. Het was op zich wel een goede toetsenbord met een paar handige toetsen, maar erg breekbaar.". Ik vindt het erop lijken dat u ervaringen overeenkomen met de mijne, echter zijn uw interpretaties van die ervaringen nogal anders dan de mijne.

@Rowdy.nl Ik zal nog eens kijken naar de leeftijd en de garantie, van deze, het is misschen wel leuk om te kijken of uw claims m.b.t. de garantie kloppen en of een RMA toetsenbord verkregen via andere kanalen misschien toevallig niet meer dezelfde gebreken vertoond.

Door Tweakers user fevenhuis, woensdag 29 september 2010 20:30

Ik kan de bon niet meer vinden van de huidige S510 set, maar de garantie van Logitech sets lijkt inderdaad 3 jaar te zijn. Ik zal nog eens proberen of het inderdaad lukt om zonder bon toch gebruik te maken van de garantie via Logitech support.

Door Tweakers user FikkieHo, donderdag 30 september 2010 09:54

fevenhuis schreef op woensdag 29 september 2010 @ 20:30:
Ik kan de bon niet meer vinden van de huidige S510 set, maar de garantie van Logitech sets lijkt inderdaad 3 jaar te zijn. Ik zal nog eens proberen of het inderdaad lukt om zonder bon toch gebruik te maken van de garantie via Logitech support.
Ook meestal na de garantie periode wilt Logitech af en toe dingen vervangen. Als het wat oudere "high-end" spul is, zoals de G15, dan willen ze die ook wel vervangen. Ik heb verder alleen maar positieve verhalen over Logitech, jammer dat het bij jouw wat stroever gaat :P

Door Tweakers user Practics, donderdag 30 september 2010 14:50

Mijn ervaring met de logitech wave toetsenbord komt redelijk overheen met wat jij hier vertelt!
Echter is de wave niet draadloos maar ook daar komt regelmatig duidelijke aangeslagen toetsen gewoon niet over! Hangende toetsen(nee niet door vervuiling) zijn ook orde van de dag vooral bij toetsen die rond de hoeken zitten. Heb het toetsenbord echter jaar intensief gebruikt! Het toetsenbord is gewoon op! Dat voor een redelijk geprijsde toetsenbord vind ik gewoon slecht!

Daar tegen over maak ik gebruik van een Microsoft wireless laser mouse 7000.
Deze is 2 jaar in gebruik heeft echt veel doorstaan! batterijen gaan bij gemiddeld verbruik van 3-10 uur per dag ruim een half jaar mee (igg de oplaadbare batterij die er bij zit) Muis toont geen enkele slijtage! Nu weet ik dat microsoft niet echt populair is, maar hardware van ze deugt zeker! Ook drivers werken altijd out of the box! Dus een midden tot high-end microsoft muis kan ik je wel aanraden :) Maak al zeker ruim 6 jaar gebruik van microsoft muizen! nog nooit een slag slijtage gezien behalve op een witte muis van ze (wat verkleuring)

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 september 2010 14:54]


Door Tweakers user fevenhuis, donderdag 30 september 2010 15:46

@Fikkieho Als u hier in de reacties kijkt zult u lezen dat ik niet de enigste ben met soortgelijke problemen en het gaat ook bij mij niet om maar één voorbeeld. Ik denk dat er meer dan voldoende stof staat dat u over Logitech producten tot nadenken zou moeten aanzetten.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 14 december 2010 12:06

i-chat schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 08:59:
TIP:
wat ik wel naast m'n pc heb staan, is een fles allesreiniger voor glas (beeldscherm) en plastic (toetsenbord muis en het werkblad eronder). - en die gebruik ik dan ook dagelijks (na het afsluiten van mijn pc even alles afdoen). daardoor gaat mijn toetsenbord nu al bijna 2x zolang mee als voorheen... )
WOEI, dat kost veel tijd / geld!

Door Frank, donderdag 31 maart 2011 18:00

Een PC met een Mac USB toetsenbord, aluminium dus geen stof, toetsen zijn stil en de letters verslijten niet. Af en toe ondersteboven uitkloppen, afdoen met een vochtig doekje en de toetsen zijn weer wit.

Reageren is niet meer mogelijk